Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken.

Update mijn browser nu
Vliegtickets Vergelijken

Tips in de wereld

Fooi over de hele wereld
Proberen te raden wanneer en hoeveel fooi je moet geven als je in het buitenland bent, kan problematisch zijn. Obers, taxichauffeurs, hoteliers: moet je iedereen een fooi geven?

Hoewel fooi geven in de Verenigde Staten en Noord-Amerika in het algemeen de norm is, is het in veel delen van de wereld niet gebruikelijk. In sommige landen, zoals China en Japan, zullen mensen beledigd zijn als u een fooi geeft voor verleende diensten. Voordat u op reis gaat, kan het een goed idee zijn om te leren over de gangbare praktijken van de landen die u bezoekt.​​​​​​​
Regels en gewoontes veranderen van land tot land, dus het is moeilijk om te weten hoeveel je moet tippen. Dus hier is een lijst met fooigewoonten in enkele van de meest bezochte landen ter wereld:

- Duitsland: Duitsers laten de rest niet op de restauranttafel liggen, het is beter om het bedrag van de fooi (meestal tussen de 5 en 10%) bij de betaling op te geven.
- Engeland: van 10 tot 15%, controleer of het niet al in de rekening is opgenomen, want dat is hier verplicht.
- België: de fooi is altijd inbegrepen in de rekening, maar iets extra's achterlaten wordt zeer op prijs gesteld.
- Kroatië: er is geen verplichting om een fooi te geven, maar het is een goede gewoonte om een fooi achter te laten als u tevreden bent.
- Spanje: de service is inbegrepen in de rekening, maar een fooi van 10% wordt zeer op prijs gesteld.
- China: het geven van een fooi was lange tijd verboden, maar met de uitbreiding van het toerisme is het teruggekomen op een meer gangbare praktijk in toeristenplaatsen. De lokale bevolking die een dienst verleent aan toeristen zal iets verwachten als een teken van dankbaarheid.
- Verenigde Staten: het moet altijd tussen de 15 en 20% van de rekening worden toegevoegd, in sommige restaurants en clubs is het al berekend in de uiteindelijke prijs. Het is echter raadzaam om royaal te zijn met hotelpersoneel, taxichauffeurs en medewerkers van het toerisme.
- Japan: vermijd fooi. In Japan kan het geven van een fooi een overtreding zijn, veel Japanners willen niet het idee van bedelen geven.
- Frankrijk: naar eigen goeddunken van de klant rondt u meestal de rekening af en laat u de rest achter.
- Italië: de service is bij de prijs inbegrepen, maar net als in andere landen is het geven van een fooi als u tevreden bent, welkom.
- Nederland: ook in Nederland is de service bij de prijs inbegrepen, maar het wordt gebruikt om een fooi van ongeveer 10% achter te laten als u tevreden bent.
- Turkije: het is niet verplicht maar wel aan te raden, het is een teken van tevredenheid dat zeer gewaardeerd wordt.
- Australië: hier verwacht u geen fooi, maar als u dat wel doet, wordt het toch gewaardeerd.
- Canada: u moet altijd een fooi van 10 tot 15% van uw rekening achterlaten, te verhogen naar gelang uw tevredenheid.
- Egypte: voor veel werknemers in het toerisme is een fooi een belangrijke bron van inkomsten. als je tevreden bent, is het een goede gewoonte om het te geven.
- Rusland: het is niet verplicht, maar het is gebruikelijk om iets na te laten aan obers of werknemers van toeristische voorzieningen.

Klaar voor de volgende vakantie? Met ons advies kan het niet misgaan!
Vind ons op
Schrijf u gratis in om de laatste reisupdates te ontvangen.
Klik op Toestaan wanneer u om het toestaan van meldingen wordt gevraagd.