Je gebruikt een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct te bekijken.

Update mijn browser nu
Vliegtickets Vergelijken
De geselecteerde data geven mogelijk geen resultaten omwille van COVID-19. We raden u aan de data te wijzigen.
Selecteer vertrek
 • Recente zoekopdrachten
Selecteer aankomst
 • Recente zoekopdrachten
{{ weekDay }}
{{ panel.label }}
Op zoek naar een enkele vlucht?
{{ fromDate | dateToDayNumber }}

{{ fromDate | dateToMonthName }}

{{ fromDate | dateToDayName }}

{{ flexibleFromDateLabel }}
{{ option.label }}
?
{{ flexibleToDateLabel }}
{{ option.label }}
Klasse en passagiers
Klasse
Economy
Alleen beschikbaar voor Economy
Aantal passagiers
Volw.
{{ adults }}
Kinderen
{{ children }}
Baby's
{{ infants }}
 • Vergelijk met:

Hoe reizen met huisdieren

Wilt u met uw huisdier reizen? Wij weten dat onze dierenvrienden unieke persoonlijkheden en gewoonten hebben: sommige zijn meer geneigd te reizen, andere minder.

Als u echter uw huisdier mee wilt (of moet) nemen, volgen hier enkele nuttige tips om u te helpen samen van de ervaring te genieten!
Hoe reizen met huisdieren

Reizen met huisdieren per vliegtuig

Vliegreizen kunnen voor veel dieren bijzonder lastig en stressvol zijn. Dieren met een korte neus (wetenschappelijk bekend als "brachycephalic" dieren, zoals bulldogs, mopshonden of Perzische katten) zijn bijvoorbeeld erg gevoelig voor zuurstoftekort en veranderingen in hoogte, gezien hun ademhalingssysteem. Laten we daarom eens kijken hoe je veilig en met een gerust hart met dieren kunt vliegen.
 

Neem het mee in de cabine

De eerste tip, voor elk soort dier, is om het mee te nemen in de cabine. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kunt u uw huisdier tegen betaling meenemen in de cabine, maar voor de zekerheid informeert u best naar deze mogelijkheid voor u op reis gaat (ook omdat er beperkingen zijn op het aantal dieren dat in de cabine mag). Er zijn een paar vragen die u kunt stellen voordat u uw vlucht boekt:
 
 • Ten eerste, laat de luchtvaartmaatschappij dieren in de cabine toe?
 • Zijn er speciale gezondheids- en inentingseisen voor vliegen met huisdieren?
 • Moet je een specifiek type drager hebben? De meeste luchtvaartmaatschappijen accepteren zowel harde als zachte dragers (die comfortabeler kunnen zijn), maar alleen bepaalde merken zachte dragers zijn toegestaan op vluchten van sommige maatschappijen;
 • Als het niet mogelijk is om uw huisdier mee te nemen in de cabine, heeft de luchtvaartmaatschappij dan beperkingen om het in het ruim te vervoeren?

Voorzorgsmaatregelen voor het reizen in het ruim

Vliegreizen kunnen op zich al stressvol zijn voor dieren, en in het ruim is dat nog meer het geval. Hoewel de meeste dieren die in het ruim van een vliegtuig worden vervoerd in orde zijn, moet rekening worden gehouden met buitensporig warme of koude temperaturen, slechte ventilatie en ruwe behandeling tijdens uw afwezigheid. Daarom raden wij deze optie niet aan, maar als u geen andere optie hebt en het absoluut noodzakelijk is om met uw huisdier te vliegen, dan kunt u het beste deze tips volgen:
 
 • Kies voor rechtstreekse vluchten: zo vermijdt u stress bij uw huisdier door transfers van het ene vliegtuig naar het andere;
 • Zorg ervoor dat ten minste één stewardess weet dat uw huisdier in het ruim meereist: als de gezagvoerder weet dat er dieren aan boord zijn, kan hij speciale voorzorgsmaatregelen nemen;
 • Neem geen brachycefale dieren mee in het ruim: zoals wij reeds hebben vermeld, kunnen pekingezer honden, bulldogs of Perzische katten ernstig lijden tijdens een reis in het ruim;
 • Zorg voor een identificatieplaatje: naast uw naam is het beter als u uw huisadres vermeldt en een telefoonnummer waarop u in geval van nood bereikbaar bent. Het is nog beter als u ook een etiket op de drager plakt met dezelfde informatie;
 • Wen uw huisdier aan de reismand (als het dat nog niet is): geef het ten minste een maand voor de vlucht de tijd om zich vertrouwd te maken met de reismand. Dit zal zijn stress tijdens de reis tot een minimum beperken;
 • Geef uw huisdier geen eten voor de vlucht: vier tot zes uur voor de reis kunt u beter niet eten. U kunt hem echter kleine hoeveelheden water geven.
 

Veiligheidscontroles op luchthavens

Net als wij en onze bagage, moeten ook onze huisdieren worden gecontroleerd voordat ze een vlucht nemen. Het reismandje moet op de een of andere manier door de veiligheidscontrole. Er zijn twee mogelijkheden: als het een aangelijnd dier is, zorg er dan voor dat het goed aangelijnd is, zodat u het veilig uit de reismand kunt halen terwijl het wordt onderzocht, of vraag om een andere manier van controleren waarbij u het dier niet uit de reismand hoeft te halen.
 

Reizen met hulpdieren

In het geval van hulpdieren (zoals geleidehonden) veranderen de vervoersregels. Meestal gelden er geen beperkingen inzake grootte of gewicht, maar het kan voorkomen dat de luchtvaartmaatschappij waarmee u reist u niet toestaat uw huisdier mee te nemen in de cabine. In dit geval geldt de gouden regel dat u vóór het boeken van een ticket contact moet opnemen met de luchtvaartmaatschappij om na te gaan wat de voorwaarden zijn voor het vliegen met uw hulpdier.

Reizen met huisdieren in de auto

Reizen met de auto is voor een dier een comfortabele en minder stressvolle optie dan vliegen. Maar zelfs in dat geval is het het beste om enkele kleine voorzorgsmaatregelen te nemen:
Reizen met huisdieren

Doe je gordel om

Ja, zelfs onze dierenvrienden hebben een gordel nodig. Ze zijn gemakkelijk aan te schaffen en verhogen de veiligheid in de auto aanzienlijk (net als voor ons!). Als alternatief zijn er veel dragers met autoveiligheidshaken; dit is ook een goede optie.
 

Gebruik de achterbank

Voor uw veiligheid en die van uw huisdier is het beter om achterin te zitten dan voorin. Bij een botsing of een ongeval is het veiliger dat uw huisdier op de achterbank zit.
 

Neem verschillende pauzes tijdens de reis

Net zoals wij onze benen moeten strekken, naar het toilet moeten of iets moeten eten, doen onze huisdieren dat ook, zo niet meer! Daarom is het beter om tijdens de reis een paar pauzes in te lassen om onze huisdieren de kans te geven een luchtje te scheppen en zich een beetje te ontspannen: dat zal de stress van de reis verlichten en ervoor zorgen dat ze zich serener en meer ontspannen voelen.
 

Laat uw huisdier nooit alleen in de auto

Zelfs een korte pauze waarin u er even tussenuit gaat, is geen goede reden om uw huisdier alleen in de auto achter te laten. Als uw huisdier al gestresseerd is door de reis, kan het zien wegrijden voor zelfs maar een korte tijd een reden zijn voor grote agitatie (vergeet niet dat veel dieren geen concept hebben van tijd die voorbijgaat, het kan lijken als een moment of een eeuwigheid). Tijdens de warmere seizoenen kan de warmte die in de auto ontstaat, zeer schadelijk en gevaarlijk zijn voor de gezondheid van uw huisdier, al is het maar voor een paar minuten.

Feit: Katten geven de voorkeur aan een reismand. Niet alle katten zijn noodzakelijkerwijs zo, maar over het algemeen voelen zij zich prettiger in een reismandje in de auto. Nogmaals, zet hem goed vast zodat hij tijdens de reis niet schokt.

Reizen met huisdieren in treinen

Veel maatschappijen staan toe dat huisdieren in treinen worden vervoerd. Hier geldt hetzelfde advies als voor vliegtuigen en auto's:
 
 • Maak gebruik van de pauzes in de stations om uw huisdier even uit te laten.
 • Gebruik een reismand als uw huisdier zich comfortabeler en veiliger voelt
 • Zorg ervoor dat uw huisdier iets te drinken of te eten kan krijgen als hij dat wil.
 • Informeer bij het bedrijf naar de veiligheidsmaatregelen en regels voor het vervoer van dieren.
Reizen met huisdieren

Andere nuttige tips

 • Vergeet niet dat dieren ook documenten hebben! De Europese Unie eist bijvoorbeeld ook een gezondheidscertificaat en een paspoort voor huisdieren. Informeer altijd naar de regelgeving in uw land van bestemming voordat u op reis gaat, als u van plan bent uw huisdier mee te nemen.
 • Als het niet nodig is, kunt u overwegen uw dierenvriend niet mee te nemen: sommige mensen houden van reizen, anderen zijn bang en lijden veel. Alleen u kent hem goed genoeg om dit te weten, dus kies de beste oplossing voor zijn welzijn.
 • Zoek een huisdiervriendelijk hotel: voordat u vertrekt, moet u altijd nagaan wat het huisdierbeleid van het hotel is. Veel inrichtingen zijn tegenwoordig uitgerust en aanvaarden praktisch alle huisdieren, andere niet. Voorkom onaangename verrassingen en informeer u van tevoren!
 • Zorg ervoor dat uw huisdier zich thuis voelt: als uw huisdier bijvoorbeeld favoriete speeltjes heeft om mee te spelen, neem die dan mee!

Klaar om te gaan? Als u deze eenvoudige tips opvolgt, zijn wij er zeker van dat u en uw huisdier met een gerust hart van een reis zullen genieten!
Vind ons op
Schrijf u gratis in om de laatste reisupdates te ontvangen.
Klik op Toestaan wanneer u om het toestaan van meldingen wordt gevraagd.